יום שבת, 17 בדצמבר 2011

נויקלן השכונה הבאה בברלין

כתבתי כבר לא פעם על נויקלן ועל הפוטנציאל שלה. אחזור על כך: נראה שנויקלן בדרך להיות הדבר הבא. מדובר בעיקר בחלקים הצפוניים הגובלים בתעלה ובקרויצברג. יש אף הקוראים לאזור: קרויצקלן. באזור נפתחים  מקומות חדשים כפטריות אחרי הגשם.
אחד מהמיזמים המעניינים הוא מלון הקרוונים. היזמים, הוטנפלאסט, הכניסו לתוך אולם גדול שני קרוונים וכמה בקתות כך שניתן לצאת לקמפינג פנימי. ללכת עם להרגיש בלי. חוויה מעניינית. המקום מטופח ומקסים, חצר פנימית נחמדה וקפה חמוד הם תוספות מבורכות. אני הסתפקתי הפעם בקפה טוב ובחברה נעימה. הקפה פונה לרחוב ואפשר לעבור דרכו לקרוונים. הכתובת: הוברשטראסה  65/66

הוסף כיתוב


חברים המליצו על מסעדת ננסן במפגש ננסנשטראסה ומיאבך-אופר Maybachufer) 39 ), יצאנו לשם בערב. המקום היה די עמוס, עושה רושם שכדאי להזמין מקום מראש. הדג שהזמנתי היה משובח, הונח על מצע של פירה שעועית ברוטב אניס, ליד הדג קוביות סלק מתובלות בעדינות. מרקוס הזמין מנה צמחונית והיה מרוצה מאד. לקינוח: עוגת בטטה, יוצא מן הכלל. המחיר דומה למחירים במקומות אחרים בברלין- סביר. באותו יום התקיים באגף השני של המסעדה אירוע, אך הרעש לא הפריע וגם השרות לא נפגם.

יום ראשון, 11 בדצמבר 2011

ברלין רחובות וירושלים

בימים אלו מוקרן בארץ סרטו הדוקומנטרי של דוקי דרור " חזיונות בלתי פוסקים" , הסרט מספר את סיפורו של אריך מנדלסון* הארכיטקט היהודי המפורסם שהשפיע  רבות על הארכיטקטורה בברלין , בירושלים ועל ארכיטקטים רבים ברחבי העולם. נהניתי מאד מהסרט והחלטתי לקפוץ לפוטסדאם לראות את מגדל התצפית שתכנן מנדלסון עבור איינשטיין בשנת 1921.
יצאתי באסבהן דרומה, חצי שעה של נסיעה נעימה ברכבת והגעתי לתחנת הרכבת של פוטסדאם. כ-20 דקות הליכה הביאו אותי למכון האסטרופיסי ע"ש ליבניץ . בתוך יער יפה ופסטוראלי זרועים מצפי כוכבים ומכוני מחקר, בפינה הדרומית נמצא המגדל המפורסם. אכן פנינה ארכיטקטונית. מנדלסון היה מעין נביא ארכיטקטוני של העתיד. המגדל משמש עד היום למחקר של השמש וכתמי השמש, לכן גם לא ניתן לתיירים להיכנס פנימה.

*אריך מנדלסון נולד בשנת 1887 בעיר אלנשטיין בפרוסיה המזרחית. כיום אולשטין בפולין.  לאחר שחרורו מהצבא הפרוסי שבו שירת במלחמת העולם הראשונה, חזר לאולשטיין שם תכננן את בית הקהילה היהודית. הבניין קיים עד היום ושופץ לא מזמן כנכס היסטורי ותרבותי . לאחר מכן עבר לברלין ותכנן  שם מספר בנינים מונומנטליים. הוא בנה פרויקטים גדולים בברלין ובמקומות אחרים בגרמניה: מגדל איינשטיין בפוטסדאם, בניני "כלבו שוקן", רשת בתי המסחר של זלמן שוקן ועוד.
עם עליית היטלר לשלטון בגרמניה עבר לאנגליה וגם שהה תקופה מסוימת בארץ ישראל. מעונו בירושלים היה בתחנת הרוח ברחביה ליד כיכר פריס. המבנה המפורסם ביותר שתכנן בארץ הוא ביתו של חיים ויצמן ברחובות. עם היבחרו של ויצמן לנשיאות מדינת ישראל, הפך הבית למעונו הרשמי של הנשיא. בשנת 1966, עם פטירתה של ורה ויצמן, הפך הבית למוזיאון. במכון ויצמן קיימים עד היום מספר בתים פרי תיכנונו. זלמן שוקן, לקוחו של מנדלסון מתקופתו בגרמניה, שעלה לארץ ישראל בשנת 1934, הזמין את מנדלסון לתכנן עבורו את מעונו ואת ספריית שוקן בשכונת רחביה בירושלים.

יום שישי, 9 בדצמבר 2011

פרנצלאורברג, ברלין במיטבה


הפעם בחרתי להתאכסן בפרנצלאורברג, להיות במרכז העניינים. הברלינאים מתלוננים שהשכונה הפכה ממקום צעיר ופריקי למרכז למשפחות בורגניות עם ילדים קטנים. אכן הרבה גני ילדים והרבה הורים צעירים עם עגלות אך עדין שכונה נחמדה וססגונית. אני הזמנתי חדר בהוסטל מיינינגר*, Meininger מקום נחמד המשמש בעיקר צעירים, אך גם תיירים לא עשירים ואנשי עסקים לא בזבזנים, מתאכסנים במקום. המיקום מעולה, מספר מטרים מהאובאן של זנפלדשטראסה U2 . המחיר סביר בהחלט (שילמתי 145 יורו ל - 4 לילות) החדרים גדולים ונוחים, שירותים ומקלחת קטנים אך נוחים וחדישים. בקיצור דיל טוב מאד למי שלא מחפש לובי מפואר. ארוחת הבוקר לא כלולה, היא עולה 4.5 יורו ולדעתי לא מוצלחת בעליל. כל שעליכם לעשות הוא לחצות את הכביש. מולכם, בית קפה איטלקי, קארלה, הקפה ארומאטי וחזק, כריכים מושקעים. אכלתי כריך מוצארלה עם ארטישוק. ארוחות בוקר איכותיות במחיר סביר. שלא תגידו שלא הזהרתי אתכם.
ממש ליד הקפה, שוקולדוויג,  Chocoladwig חנות,  או יותר נכון מפעל בוטיק לשוקולד, השייך לאחים לאדוויג. הם מיצרים במקום כל מיני  שוקולדים ופרלינים בטעמים אקזוטיים אך גם שוקולדים סטנדרטיים ואיכותיים. במקום אפשר לקבל גם קפה. אפשר לאכול במקום ולקחת הביתה, הבאתי לארץ כמה חפיסות והם זכו לתשבחות.
כמה אנשים שאלו אותי על מסעדות דגים בברלין, האמת שעוד לא ניסיתי את מסעדות הדגים האיכותיות  והיוקרתיות וחזרתי שוב לפיש-פאבריקFischfabrik  בדנצינגרשטראסה  24 Danzigerstrasse דגים טריים על הגריל, פיש אנד צ'פס, וכל שאר מעדני הדגים, כמה שולחנות גבוהים, קצת מקום בחוץ, אוירה לא פורמאלית ומחירים נוחים, מומלץ לצהריים. פתוח עד 22.00 .

*לרשת מיננגר מספר מלונות-הוסטילים באירופה כולל אחד בברלין בתחנה המרכזית Hauptbahnhof

יום שבת, 3 בדצמבר 2011

אנדרטה לקורבנות הרוסים במלחמת העולם השנייה

כל התיירים מגיעים לשער ברנדנבורג ולבונדסטאג, מעטים מרחיקים 350 מטר משם לכיוון הטירגארטן שם ממש על הכביש הראשי ניצבת אנדרטה  מרשימה לחללי מלחמת העולם השנייה הרוסים. האנדרטה בסגנון הסובייטי המוכר, הדבר המפתיע הוא שהיא ממוקמת בחלק המערבי של הגבול בין המזרח למערב שכידוע עבר בשער ברנדנבורג. האנדרטה הוקמה ע"י האדריכל הסובייטי מיכאל גורביץ בשנת 1945 עם סיום מהמלחמה. הפארק היה שטח פתוח , העצים נכרתו ע"י התושבים למטרות חימום, אבנים מהריסות מבני שלטון גרמנים שימשו להקמת האנדרטה המקושטת בשני תותחי שדה ובשני טנקים T34 .  כאשר חולקה ברלין והחומה נבנתה, נשארה האנדרטה בצד האמריקאי, אך האמריקאים איפשרו לצבא הסובייטי להעמיד במקום משמר כבוד.

 


*באחד הפוסטים הראשונים כתבתי על מסעדת "רוטה הרפה" הנבל האדום בקרויצברג, היא כמובן נמצאת ברחוב אורניין  Oranienstrasse 13 ולא כפי שכתבתי בטעות.