יום שני, 17 בדצמבר 2012

עוגות כאן ושם

ביום חורף בהיר בארץ, אתם עלולים למצוא עצמכם בבית קפה עם רעב קשה לעוגה. אני ממליץ לכם לעצור, כי זה יגמר בשוד לאור היום. תאלצו להיפרד מסכום של כ-140 ₪ או במטבע אירופי, כ 28 אירו. נכון  שהעוגה תגיע אל שולחנכם  בצלחת גדולה, מעוטרת בקישוטי סירופ שוקולד, אולי עם כדור גלידה בצד ועלה נענע - יצירה  שכל אוהב אומנות היה מעריץ! אם אתם שוחרי אומנות קונספטואלית – לכו על זה, אם סתם באתם לאכול עוגה ללא צורך במשכנתא- וותרו על התענוג.
לעומת זאת: אם אתם בברלין  לכו לגרוסבירנשטראסה  Grossbeerenstrasse 28 בקרויצברג. שם, לא רחוק ממרינגדאם, שוכנת קונדיטוריה קטנה ומקסימה שנקראת Kuchenkulture תרבות העוגות , ואכן מדובר בתרבות! כל העוגות עולות בין 2.5 אירו ל- 3 אירו לחתיכה. כאן לא מקבלים צלחת מעוצבת. מקבלים את הדבר האמיתי – עוגות  טריות ומשובחות. במקום מספר שולחנות, הקפה ריחני ומשובח, אם אתם באזור מרינגדאם, ויקטוריה פארק, אל תהססו.

יום חמישי, 13 בדצמבר 2012

פרידנאו בפאתי ברלין

הפעם הרחקתי לפרידנאו, שכונה קטנה ושקטה ברובע שנברג טמפלהוף, התחבורה הנוחה הופכת אותה למקום שקל מאד להגיע אליו וממנו למרכז. מצד אחד האסבהן S1 ומצד שני האובהן U9הופכים אותה לנגישה מאד, מרחק   כ- 4  תחנות מהמרכז, כעשר דקות נסיעה.
בפרידנאו עצמה הרבה בתי קפה נחמדים ומסעדות משובחות. אהבתי לאכול ארוחת בוקר בלולה Lula  לולה  בהידוויג שטראסה Hedwigstraße 1. מקום איכותי החביב על תושבי השכונה. בסופי שבוע קשה למצוא שם מקום ויש להזמין מקום מראש. הקפה- טחון במקום מפולים פורטוגזים, חזק במיוחד.  אני הסתפקתי בכריכים קטנים אך איכותיים. גם ליד תחנת האסבהן בית קפה נחמד שנקרא- כמה מפתיע- אס-קפה.
בברלין הרבה מאד מסעדות תילאנדיות. גם בפרידנאו לא רחוק מלולה, מסעדה תילאנדית , זולה ואיכותית
 Sweet- Cocos. השרות מהיר, האוכל טרי, הכול נקי מסודר וטעים. המקום מתמחה גם בקוקטילים מעניינים ומעוצבים.

פרידנאו בהיותה פרבר שקט אך מרכזי שימשה בית לאנשי רוח מוסיקאים וסופרים: המלחין מקס ברוך, ריינר מריה רילקה, קורט טוכולסקי, מקס פריש ועוד. ברחוב ניידר התגוררו אריך קסטנר,  או ג'ונסון, גינטר גראס.
הבית שבו התגורר אריך קסטנר
גינטר גראס יליד  1927, מחשובי הסופרים הגרמנים במאה העשרים, פסל וגרפיקאי. זוכה פרס נובל לספרות, הספר הראשון שבזכותו  התפרסם: "תוף הפח". במשך כל חייו נלחם בפשיזם ובנאציזם, כשהוא קורא למצות את הדין עם פושעי המלחמה הנאצים. גראס הפך להיות מעין אייקון מוסרי של גרמניה המתחדשת. הביוגראפיה שלו לא הסתירה את העובדה שבתור נער בן שבע עשרה, שירת בוורמכט- כאילו בלית ברירה. לא מזמן הסתבר שהוא לא סיפר את כל האמת על עברו. הסתבר שהוא שירת בצעירותו בוופן אס אס (הזרוע הצבאית של האס אס, שהשרות בה היה התנדבותי, לחובתה נזקפים פשעי מלחמה רבים). גם את זה אולי היו הגרמנים מוכנים לסלוח, אבל איחור של 60 שנה במסירת המידע, הציבור הגרמני לא היה מסוגל לעכל.

ביתו של גינטר גראס בפרידנאו
 ולמה כל הסיפור המורחב על גראס? איתרע מזלי  לגור בבית שהיה שייך לו, ברחוב נייד 13 הגברת ביאטריס גראס, אשתו של גראס הבן, הזהירה אותי שבתור ישראלי אולי לא ארצה לגור בבית של הסופר המפורסם, אך הבית הפסטוראלי  והסקרנות הביאו אותי להחלטה מהירה. זכיתי בחדר שקט ונוח במחיר סביר ולהכרות עם אישה מופלאה ושכונה מקסימה

יום שבת, 24 בנובמבר 2012

קפה אינשטיין המקורי

קיימים בברלין מספר סניפים של קפה איינשטיין, יש סניף בפרידיכשטראסה, סניף בקודאם, סניף בקה,דה.וו. , באונטר דן לינדן ועוד. כולם איכותיים וקצת יקרים. קפה איינשטיין  המקורי נמצא משנת 1920 בקורפרסטנשטראסה 58  לא הרחק מהקודאם (קיצור של קורפרסטנדאם). בית קפה איינשטיין נאמן למושג בית. בבית בודד עם גינה מרהיבה שוכן אחד מבתי הקפה המקסימים של ברלין, מזכיר לי את קפה עטרה בירושלים בשנות החמישים, או לחלופין את בתי הקפה של דיזנגוף בשנות השישים. אוירה של אירופה בשנות העשרים והשלושים: אולמות רחבים ומהודרים, ריהוט עתיק, מלצרים ומלצריות שכבר ידעו ימים יפים מאלו אך נותנים שרות מקצועי ולא חברמני כנהוג היום במקומותינו. הקפה האיכותי נטחן במקום, קפוצ'ינו משובח במחיר 3.5 יורו. אכלנו שטרודל תפוחים ( 5.8 יורו) שאומרים שהוא הטוב בברלין. יהיה זה סיכון לקבוע כך,  אך הוא היה נפלא.

יום שני, 12 בנובמבר 2012

"זולה" חומוס בברלין
 קיימים כנראה מספר מקומות לחומוס בברלין, עדיין לא דגמתי את כולם, אשתדל בביקור הבא. בלב פרנצלאורברג, ממש ליד כיכר קטה קולביץ*  שוכנת ה"זולה", באזור מסעדות טרנדיות למכביר ואכן הזולה לא נראית ממש כחומוסיה טיפוסית, אלה כאחת המסעדות האתניות באזור והיא פונה לאו דווקא לקהל ישראלי, אלה לבליינים הברלינאים הגודשים את האזור. גם ישראלים נוהגים להגיע לכאן מאחר שבמקום מוגש חומוס מעולה, אולי הטוב בברלין, ערן בעל הבית מסביר שהם עושים את החומוס טרי כל בוקר ואופים את הפיתות בעצמם מאחר שלא ניתן להשיג פיתות אותנטיות בברלין, אכן חברים סיפרו לי שיש חומוס טוב בניוקלן, אך הפיתות " זה לא זה".
החומוס ביצה קשה שהזמנתי 5.3 EUR  הגיע מיד, טרי וטעים, עם כל התוספות הדרושות: זיתים ורוטב לימון שום, פיתות טריות וטעימות, אבל, למרות האיכות, אלו אינן הפיתות שאנו רגילים אליהם. אולי כבר מישהו ירים את הכפפה ויציב בברלין מכונה לאפיית פיתות.
פרט לחומוס לגווניו מוגשים במקום גם מרקים סלטים, שקשוקה וסביח כמו גם ארוחת בוקר מלאה ב-8 EUR. יעל הזמינה מרק עדשים  5 EUR היה סמיך וטעים. המחירים אינם זולים והם דומים למחירים באזור. מה שכן, ניתן להזמין מנה קטנה כמעט מכל דבר, ואז "זולה" הופכת לזולה, יפה.

* קטה קולוויץ' פסלת ואמנית ברלינאית הנחשבת לפסלת הגרמנייה החשובה ביותר בתקופתה 1867-1945 , היא למעשה הפסלת הברלינאית הידועה והמוערכת ביותר. הפסל המפורסם שלה בבית המשמר החדש "אימא וילדה המת" זוכה למיליוני מבקרים. בין השאר בגלל מיקומו המרכזי באונטר דן לינדן, היא הייתה פציפיסטית וסוציאליסטית ונרדפה ע"י הנאצים. היא גרה במשך שנים רבות ביחד עם בעלה הד"ר קולוויץ בפרנצלאורברג ולכן הגן הנושא את שמה נמצא שם. מוזיאון קטה קולביץ' נמצא במערב ברלין, לא רחוק מהקודאם.




יום שלישי, 30 באוקטובר 2012

בית הספר לנערות יהודיות Jüdische Mädchenschule

בית הספר לנערות יהודיות נבנה בשנת 1835 והורחב בשנת 1930 ע"י האדריכל היהודי אלכסנדר בייר*. המבנה בנוי בסגנון פונקציונאלי שהווה ניגוד לתפיסה האסתטית שרווחה בימים ההם. במלחמה סגרו הנאצים  את בית הספר - לאחר שהתפוסה פחתה מיום ליום "ללא הסבר". המבנה המפואר הוסב לבית חולים צבאי. לאחר המלחמה - בית הספר נמצא בשטח של מזרח גרמניה ונפתח כבית ספר כללי על שם "ברטולד ברכט". רק בשנת 2009 הוחזר המבנה לרשות הקהילה היהודית. במקום שלוש גלריות ושלש מסעדות, אדווח על הגלריות ועל המסעדה הכשרה- ה"כושר-קלאסרום".


גלריה מיכאל פוקס Michael fuchs Galerie

הגלריה נמצאת בקומה השנייה וכוללת ארבע חללים גדולים ומרשימים. עד ה-10 לנובמבר מוצגת במקום תערוכתו של הצלם הצרפתי Ghislain Dussart . דוסארט היה הצלם הקבוע של בריג'יט בארדו בימי זוהרה ועסק בצילומי כוכבניות ונערות זוהר. במקביל- בחדר החושך -יצר קולאז'ים מורכבים ומלאי אווירה המשלבים תכנים של סאדו-מאזו עם מוטיבים נוצרים. תערוכה מעניינת המוצגת באולם ענק. באולמות הקטנים יותר מציגים האמנים הקבועים של הגלריה מבחר עבודות עכשוויות מקסימות.
גלריה CWC
הגלריה, חלק מגלריה קמרה- וורק  Camera Work בקנשטראסה, מתמחה בצילום. בתערוכה העכשווית שתמשך עד תחילת דצמבר מוצג הנושא "צבע", במקום מוצגות עבודות של איקוני צילום כגון: הלמוט ניוטון ואדוארד שטייכן, בצד עבודותיהם של צלמים פחות ידועים וצלמים צעירים. הדגש הוא על הצבע כמוטיב עיקרי בעבודות. בין העבודות שמצאו חן בעיני: צילום של קרלה ברוני על רקע ירוק משנת 1966 כפי שצולמה ע"י מישל קומטה. כמו כן אוסף  פולרואידים מעניינים של ניוטון. אחד הצילומים היפים- פורטרט אישה של אדוארד שטייכן, Eduard Shteichen  שהלך לעולמו בשיבה טובה בשנת 1976. מהצלמים הגדולים של המאה שעברה שהפכו את הצילום לאמנות לגיטימית. מעניין לראות עבודת צבע של צלם שהתפרסם בזכות עבודות השחור-לבן האיכותיות שלו. תצלום של ג'ף קונץ ביחד עם ציצ'ולינה הזכיר לי את שנות השמונים והתשעים העליזות.


גלריהLAB  EIGEN+ ART

גלריית EIGEN+ ART היא גלריה ותיקה, שהחלה לפעול בלייפציג בזמן השלטון הקומוניסטי. במקום הוצגו עבודות שללא ספק נחשבו חתרניות בעיני השלטונות. למרות זאת החזיקה הגלריה מעמד ואף זכתה להכרה במערב כגלריה המובילה בגרמניה המזרחית. בנוסף לגלריה בלייפציג, לEIGEN+ ART  שני חללי תצוגה באוגוסטשטראה, ברלין. המעבדה LAB נפתחה רק השנה. במקום תערוכה מעבודותיו של הצייר הצרפתי Mark Desrandchamps שאת שמו קשה  לבטא, ציורי שמן אימפרסיוניסטיים - יודעי דבר אומרים שהם המילה האחרונה.



 

כושר קלאסרום, הכיתה הכשרה

הבעלים הישראלים של מלון קראון-פאזה סיטי סנטר החליטו למלא את החסר במסעדות כשרות בברלין ופתחו בבית הספר לנערות יהודיות מסעדה, מכאן שמה הכיתה הכשרה. בבנין בית הספר, המלא אוירה של שנות השלושים פועלת המסעדה, בינתיים רק פעמיים בשבוע, בימי שישי בערב, סעודת ערב שישי המסורתית וביום ראשון בבוקר בראנץ'. לשמחתי הוזמנתי לבראנץ', יש לשים לב בקומת הקרקע פועלות שני מסעדות נוספות, לא כשרות בעליל. המקום מעוצב בסגנון מסורתי ואריסטוקראטי, מלצרים קשובים ומיומנים שאחד מהם דובר עברית שרתו את הקהל שברובו היה גרמני. כנראה שמסעדה כשרה מהווה קוריוז אנטרופולוגי שמושך גרמנים שהפרוטה מצויה בכיסם למעין התנסות או חוויה. במקום  בופה מגוון, מבחר גדול של סלטים טעימים, מנות עיקריות בשריות, להפתעתי, אך ברור מאליו לכל גרמני. מבחר קינוחי פרווה, וכמובן מבחר יינות כשרים וקפה ותה (סויה בתור חלב). המחיר הגבוה עלול להרתיע ישראלים שומרי כשרות, אבל למעיזים מובטחת חוויה קולינארית ותרבותית, אני מאד נהניתי


 


* אלכסנדר בייר, נולד בשנת 1873 בהמרשטיין, למד בברלין ובדארמשטאט, בתחילת הקריירה בנה מבני ממשל במינץ עבור ממשלת הסן, לאחר מכן, בשל עליית הנאצים התקשה בתור יהודי למצוא עבודה ועקר לברלין, שם עבד עבור הקהילה היהודית. בן השאר בנה את בית היתומים היהודי בפנקאו, בית הספר לילדות יהודיות במיטה, בית כנסת אורתודוקסי בקרויצברג ועוד, נספה בשנת 1943 בטרייזנשטאט.

יום ראשון, 28 באוקטובר 2012

עוגות גבינה בברלין




ממש מול בית הספר לנערות יהודיות (עוד אכתוב עליו בהמשך) ברחוב אוגוסט, Auguststr. 74 שוכנת ויקטוריה. זוהי קונדיטוריה- בית קפה שמגיש עוגות מעולות. להפתעתי תמיד ניתן למצוא שם מקום. הפכתי את המקום לקפה הבית שלי בביקור זה. קפה ויקטוריה נוסד לפני כשנה ע"י שלושה: אדריכלית, דיפלומט ואמנית. השלושה, שראו עולם, טרחו ואספו בכל מקום בו ביקרו רצפטים לעוגות. כשחברו יחדיו בברלין החליטו לפתוח מקום שיתן ביטוי לתשוקתם לעוגות משובחות אנינות טעם. החביבה עלי הייתה עוגת גבינה עם תפוזים על בסיס שוקלד שקדים ורום, מגוון טעמים הנימוח בפה. למחרת דגמתי את עוגת השוקולד- עשירה מאד ומעולה, המשכתי יום לאחר מכן בטרט- טאטן ובפאי לימון שניהם טובים אך לא מעולים. הקפוצ'ינו שליוה את העוגות היה טוב מאד (בזמן האחרון ברלין שיפרה מאד את רמת הקפה). יום אחד רציתי לאכול משהו אמיתי לפני העוגה, המלצרית הציעה לי מרק קרם כרישה, קרם דה לה קרם. בקיצור- השרות, האיכות, המיקום והאינטרנט  הפכו עבורי את המקום לחוף מבטחים בעיר הסואנת. אם אתם ב MITE, בביקור בבית הכנסת החדש או בהקישרמרקט, או סתם רעבים לעוגה זהו המקום.





יום חמישי, 13 בספטמבר 2012

לימוד גרמנית בברלין ופרויקט נדל"ן מעניין במואביט

רבים שואלים אותי היכן ניתן ללמוד גרמנית בברלין, האמת היא שישנם עשרות מקומות טובים יותר וטובים פחות אני למדתי שבועיים בפרלנדו ונהנתי בצורה לא רגילה, גם התקדמתי בלימודי הגרמנית וגם ביליתי מצוין, עד היום אני שומר קשר עם כמה אנשים. הלימודים מתחילים כל יום שני, לומדים בבקרים ואחר הצהריים ישנם פעיליות חברתיות, קונצרטים וסיורים. כל אחד יכול לקחת חבילה של שבוע שבועים או יותר המחיר יורד ככל שהחבילה גדולה יותר, בתחילת כל קורס נערכת בחינת רמה והתלמיד משובץ לפי רמתו בגרמנית, המורים והמנהלת אולריקה קשובים ועוזרים לכל תלמיד להוציא את המכסימום משהייתו בברלין, בית הספר גם עוזר לתלמידים במציאת סיורי לינה , אצל משפחות או באכסניות. אנשים המעוניינים ללמוד יכולים להכנס לאתר פרלנדו, ע"מ לקבל את ההנחה של 10% שהשגתי יש להתקשר אלי 052-2240339


לא רחוק משם ברובע מואביט שכתבתי עליו לא מזמן , מציגה חברת אינספריישן פרוקט חדש, מואביט נחשבת שכונת מהגרים והמחירים שם עדיין זולים מהממוצע בברלין אך מרכזיותו של האיזור וכמה פרויקטים גדולים של בנייה, מחזקים מגמה של עליית מחירים.
הפרוייקט  ממוקם  250 מטר מתחנת רכבת תחתית, כ 2 ק"מ מפארק טירגארטן ו 2.5 ק"מ מהטכניון של ברלין. בבניין כ 11 דירות, בהן דירת פנטהאוז. מצב התשתיות בפרוייקט מצויין. 
הפרוייקט מתאפיין במחירי רכישה נמוכים ובתשואות גבוהות במיוחד להון המושקע –אנשי אנספרישין טוענים- החל מ 5% תשואה נטו. 
בבניין דירות בגדלים של 30-70 מ"ר, הנמכרות בהון עצמי של החל מ 22,000 אירו, כאשר הלוואות בגובה של 40%-50% מערך הנכס ניתנות בידי בנק גרמני.
אני הסתובבתי באזור וראיתי את הבית ברחוב שטרום, האזור נקי ומסודר כמו כל שכונה אחרת בברלין: קרויצברג, נויקלן או פרידריסהיין. לפרטים נוספים אפשר להתקשר אלי 052-2240339 או לפנות לנציגי אינספריישין.
*  אינני ממוחה נדל"ן, אני כותב רק מהתרשמות אישית, מומלץ לבדוק טוב כל השקעה בארץ זרה ובכלל.

 

יום שבת, 18 באוגוסט 2012

חומת ברלין מפעל ההנצחה

כתבתי כבר באחד הפוסטים הקודמים על הנצחת השואה. ברלין אינה מתעלמת מהנושא  ובקרוב אכתוב על אנדרטאות ואזכורים אחרים, אך ללא ספק הנצחת "החומה", שחצתה את ברלין עד 1989- היא הדבר הגדול: עשרות אנדרטאות, שלטים, מוזיאונים ואתרי הנצחה. צ'ק פוינט צ'ארלי, פוטצדאמאר פלאץ , אנדרטה על השפריי לזכר הנופלים בניסיון להימלט למערב, איסט סייד גאלרי, פארק החומה Mauer park ועוד. אחד ממפעלי ההנצחה הכבירים הוא זה של רחוב ברונר Brunerstrasse.
ברונר שטראסה הוא מתחם של כ-900 מ"ר. במקום מגדל תצפית הצופה על כל הרחוב שהיה בזמנו חומה וגבול אימתני. בנוסף: כנסיה לזכר הקורבנות, אנדרטאות, שלטי הסבר, מרכז כנסים וספריה.


בתום מלחמת העולם השנייה חולקה גרמניה לאזורי שליטה של המדינות המנצחות: ארה"ב, אנגליה, צרפת וברית המועצות. בועידת פוטצדאם, כשנה לאחר מכן, החליטו בנות הברית לאחד את אזורי השליטה שלהן ובכך הקימו בפועל את גרמניה המערבית. הרוסים לא פיגרו והקימו את מזרח גרמניה, מדינה קומוניסטית תחת שליטה סובייטית. האסטרטגיה של ארה"ב כפי שבאה לביטוי בתכנית מארשל, הייתה לשקם את גרמניה ולהביא לרווחה כלכלית לתושבי גרמניה הרעבים (בגלל המלחמה שהם עצמם גרמו לה).  ואכן, גרמניה בזכות האמריקאים ובזכות החריצות הגרמנית השתקמה במהרה. תושבי מזרח גרמניה הקומוניסטית הבינו מהר מאד לאן נושבת הרוח ורבים החלו לברוח למערב ברלין. באותה תקופה ברלין הייתה מחולקת, אך ההפרדה הייתה רופפת, אנשים היו מקבלים אישורים לעבוד בצד המערבי של בעיר ולפעמים לא חזרו כלל. מהר מאד הבחינו השלטונות המזרח גרמניים בבריחת כוח עבודה ובייחוד בבריחת אנשי מקצועות חופשיים ואינטלקטואלים. בוקר אחד הופתעו תושבי ברלין לראות כוחות צבא ומשטרה מזרח גרמנית פורשים גדרות תיל ומציבים מחסומים. אלפי חיילים חמושים הוצבו לארוך הגבול החדש,. המסר היה ברור: הגבול נסגר הרמטית. כמה מאות אנשים עוד הצליחו לעבור את הגבול מערבה בשיטות שונות ומשונות, אך לאט לאט שיפרו הקומוניסטים את הגדר, עד שבשנת 1975 הגיעה הגדר למצבה הסופי. מערכת הרמטית: חומות בטון מזוין בגובה 3,5 מטר, מערכות של גדרות חשמליות, מגדלי שמירה, שדות מוקשים, כלבי שמירה וזקיפים חמושים במכונות ירייה, מנעו כל מעבר למערב ברלין. רבים קיפחו חייהם בניסיון לברוח מבית הסוהר המזרח גרמני.
בשנת 1989, עם פרוץ הפרסטרויקה – הליברליזציה הסובייטית, הבינו המזרח גרמנים שמשטרו של הוניקר לא מוגן יותר ע"י הטנקים הסובייטים והחלו להפגין. תוך מספר שבועות נאלץ הוניקר להתפטר ותוך פחות מחודש הכריזו השלטונות המזרח גרמניים על ביטול איסור המעבר למערב ברלין. מרגע היוודע ההחלטה לקח למזרח גרמנים מספר שעות לפרוץ את החומה ולהפילה, דבר שחיכו לו 28 שנה.




יום שבת, 11 באוגוסט 2012

האם ברלין בוערת?

יוון תפרוש מגוש היורו? האם ספרד גם? מה השלכות על גרמניה? האם היא תחזור למרק הגרמני? אני חושב להשקיע בגרמניה  האם זה לא סיכון גדול מידי?

שאלות אלו ודומות מעסיקות ישראלים רבים, בשיחותיי עם אנשים המעוניינים להשקיע בברלין ואנשים הלומדים גרמנית עול שאלה זו לעיתים קרובות, האמת, אני לא מומחה וגם לא נביא, אך  אספר לכם מה דעתו של שרון, איש עסקים ישראלי החי בגרמניה למעלה מ-20 שנה, פגשתי אותו בטיסה לברלין,  הוא טוען שהמצב הכלכלי של גרמניה טוב מתמיד, הצמיחה ממשיכה והכלכלה בריאה ויציבה, הוא מתעסק עם בשיווק של מוצרים ישראלים בשוק הגרמני רואה עליה בביקוש. הוא מאמין שגרמניה תשרוד גם את נפילת גוש היורו, ברור שבמקרה כזה יהיה משבר, אך הוא לא יהיה ממושך. ישנם גם אנשים יותר פסימיים אך הם גם פסימיים לגבי ארה"ב וישראל כך שעצתם לא תעזור לישראלים המחפשים פתרונות השקעה.
לא מזמן  פורסם במאמר בדר שפיגל בקשר להשקעה בברלין ובגרמניה, שוב, יכול היות שגם העיתון הגרמני משוחד אך הנתונים והמסקנות מדברות בעד עצמם.
"ברלין – הריביות הנמצאות בשיא נמוך של כל הזמנים גורמות לאפיקי השקעות קלאסיים לאבד מן האטרקטיביות שלהם עבור משקיעים רבים, בעוד ההלוואות הזולות מעודדות גרמנים רבים להשקיע בנדל"ן. מכון המחקר לכלכלה הגרמנית בקלן, המקורב לממסד התעשייתי קבע, כי מחירי הדירות בג למרות מגמת עליית המחירים, המכון לא צופה היווצרותה של בועת נדל"ן ברחבי הרפובליקה הפדראלית. "מחירי הנדל"ן הגרמנים נותרו בריאים – למרות המחירים העולים בחדות לאחרונה", נאמר בדו"ח. המחירים הגבוהים הינם תוצאה של ביקוש מוגבר וסימן לאטרקטיביות של אזורי עניין וביקוש. "חששות, לפיהן יכולה להיווצרת בועת מחירים כמו בארה"ב, אירלנד או ספרד, אינם מוצדקים," כותב אחד החוקרים.
למרות מגמת עליית המחירים, המכון לא צופה היווצרותה של בועת נדל"ן ברחבי הרפובליקה הפדראלית. "מחירי הנדל"ן הגרמנים נותרו בריאים – למרות המחירים העולים בחדות לאחרונה", נאמר בדו"ח. המחירים הגבוהים הינם תוצאה של ביקוש מוגבר וסימן לאטרקטיביות של אזורי עניין וביקוש. "חששות, לפיהן יכולה להיווצרת בועת מחירים כמו בארה"ב, אירלנד או ספרד, אינם מוצדקים," כותב אחד החוקרים.
החוקרים מונים 4 סיבות הסותרות תרחיש של בועת נדל"ן:
  1. מחירי השכירות עולים במקביל למחירי הנדל"ן: סימן אחד לבועה, על פי המכון, היה במקרה ומחירי הקנייה של נכסים היו עולים ברציפות יותר מהשכירות של אותם נכסים. אך זהו אינו המקרה בגרמניה, בה התפתחות השכירות מקבילה למחירי הנדל"ן. רק בהמבורג ומינכן עלו מחירי הנכסים בשיעור גבוה יותר מעליית מחירי השכירות, ב21% ו 9% בהתאמה.
  2. כסף זמין: הגידול במספר המועסקים בחמש הערים שנבדקו על ידי הIW היה גבוה מהממוצע הפדראלי. מספר המועסקים הכללי בגרמניה עלה בשנים2006-2011 ב11.7%. במינכן הוא עלה ב12.2% אחוזים, בהמבורג 16.1% ובברלין בשיעור של 16.6%. יותר משרות פירושן הכנסה גבוהה יותר – מגמה, שלפי המכון צפויה להמשך מאחר ובמטרופולינים הללו האוכלוסייה הולכת וגדלה.
  3. הביקוש עולה על ההיצע: במקרה ומספר המכירות בתקופות שיא של השוק עולה רק מאחר וישנה ציפייה שהמחירים ימשיכו לעלות, נוצרת בועה. אך לפי הIW עלה הביקוש לדירות ובתים ברחבי גרמניה בשיעור חד יותר מההיצע.
  4. מספר ההלוואות שניתנו עלה במתינות: בועות ספקולטיביות מאופיינות במתן מוגבר של הלוואות מצד הבנקים. "אך לא ניתן לחזות בכך בשום מקום בגרמניה: למרות הריביות הנמוכות בצורה היסטורית, גדל נפח הלוואות למטרות רכישת נדל"ן בצורה מינימאלית," כותב המכון במחקרו."

אני הייתי מוסיף נקודה נוספת, התפתחות תעשיית ההיי-טק בברלין, ברלין מסיבות היסטוריות, עיר ללא תעשיה כבדה מתבססת על ממשל, אוניברסיטאות, שירותים ותיירות. זו גם אחת הסיבות, לדעתי, למחיר הנדל"ן הנמוכים. עיריית ברלין רואה פיתרון לבעיה בעידוד תעשיית הטכנולוגיה העילית (היי-טק). ואכן יש הוכחות בשטח להתפתחות התעשייה, עשרות סטארטאפים, פועלים בברלין, ביניהם יזמים ישראלים, כל החברות הגדולות פותחות נציגויות בברלין שהופכת למרכז הייטקי חשוב.

* אני אינני מומחה נדל"ן או מומחה כלכלי, אין לראות בכתוב למעלה המלצה להשקעה, בברלין או בכל מקום אחר. אשמח להפנות אותכם לחברות המתמחות בנדל"ן בברלין, אריה 052-2240339



יום שישי, 6 ביולי 2012

מי מפחד ממואביט

בצפון מזרח הטירגארטן שוכן לו הכוכב הגדול- ככר וצומת דרכים שמרכזו עמוד הניצחון Siegessaeule. כל מי שרק נחת בברלין יעבור לידו או יראה אותו מרחוק. לא רבים מהתיירים יפנו צפונה ב-Spreeweg  או אלטונארשטראסה Altonaerstrasse . כי ממש שם, במרחק יריקה, שוכנת לה שכונת מואביט Moabit הידועה לשמצה.
אולי התדמית המפחידה של מואביט קשורה בכלא מואביט שהוקם עוד ב1850  אך נודע לשמצה בימי השלטון הנאצי כבית הסוהר של הגסטאפו. ישבו בו אסירים פוליטיים. אנשים עונו, נרצחו והוצאו להורג לאחר משפטים בנוסח הנאצי שתוצאתם ידועה מראש. ראה: "לבד בברלין" של הנס פלדה.
לאחר המלחמה שימש לכליאתם של פושעים נאצים ולבסוף נהרס ב- 1955 . חלק מהחומות הושארו ושימשו בשנת 2006 לבניית פארק הנצחה לחללי הכלא. היום מואביט היא שכונת פועלים ומהגרים, ענייה יחסית, נטועה בלב ברלין הנוצצת והמתוירת.
המיקום של מואביט ממש בצפון המיטה, צמוד לרובע טירגארטן (רשמית מואביט שייך לרובע מיטה) והמחירים הנוחים הפכו את השכונה ליעד של משקיעים. הקרבה למשרדי הממשלה באזור תרמה לפיתוח. ממשלת גרמניה בנתה את משרד הפנים במואביט, על גדות השפרה. במקום כ-1500 עובדים. תחנת הרכבת המרכזית –ההאופטבאנהוף הגובלת במואביט, - מהגדולות באירופה, ודאי עוזרת לפיתוח האיזור.
כרישי נדל"ן אירופאיים עומדים לבנות בשכונה מרכזי קניות, אך גם החברות הישראליות לא טומנות ידן בצלחת. באחרונה קבלתי כ-3 הצעות לרכישת דירות בבניינים במואביט* אשר נקנות בקבוצות רכישה GBR, במחירים הנמוכים ב-40% משכונות אחרות בברלין. הדירות מושכרות ומנוהלות ע"י חברות ניהול ונותנות תשואה של כ- 5 % . אם אכן הציפיות יתממשו, ערך הנכס יעלה בעשרות אחוזים בשנים הבאות. טיילתי באזור ברגל. רחובות מסוימים הזכירו לי את פרידריכסהיין. הרחובות הגדולים - ברלינאים סטנדרטיים. בדרום השכונה - האוניברסיטה הטכנית של ברלין, מוסד גדול ויוקרתי טובל במדשאות וגנים. הרבה בנינים מסביב משמשים כמעונות סטודנטים. אחת החברות הישראליות אשר גילתה את מואביט ומציעה פרויקטים באיזור היא אינספריישן,

יום שבת, 30 ביוני 2012

שכונת נויקלן, מסעדות, מאפיות, בתי קפה ועוד


שכונת נויקלן ממשיכה להוות מקור משיכה לצעירים, אמנים ויזמים. בתי קפה ופאבים ממשיכים להיפתח בקצב מהיר, אחדים גם נסגרים. שמעתי ששכר הדירה לעסקים החל להרקיע שחקים ובעקבות כך בעלי הפאבים מעלים את מחיר המזון והמשקאות. חזרנו ל"ננסן" בפינת מאיבאכר 39 וננסן. המחירים לא נמוכים, אך איכות האוכל והשרות הם תמורה מלאה לכסף. לא הצלחנו להגיע להחלטה ולהודיע למלצרית כמה אנשים נהיה, אמרנו משהו בין 6 ל-12. המנטאליות הגרמנית לא סובלת הגדרה כה מעורפלת, אך המלצרית  קיבלה את זה בקלות וערכה מקום לשמונה עם אופציה להארכה. האוכל היה משובח, אני אכלתי מרק אספרגוס דגים (5.2 EUR), מדהים, שתיתי כמה בירות ולא זוכר מה עוד אכלתי מהמנות של האחרים. עירית אכלה חציל ממולא בגבינות וירקות (13EUR). יריב הזמין כבד ( 17.6 EUR ). דרוג: אוכל -8 שרות -8. האווירה נחמדה למרות האוכל המשובח והמחירים היקרים יחסית, המקום ממש לא סנובי. אחזור. שימו לב לא מקבלים כ.א.

לא רחוק משם מצד שני של התעלה ( (Paul Linke ufer 43 שוכנת מסעדת צ'אן  Chan האסיאתית, מקום חמוד, מחירים מאד סבירים, המנות עולות בין 7.5 -8.8 EUR , השרות ידידותי ומקצועי המלצרים מדברים אנגלית טובה, המנות בהחלט איכותיות. רגישים לחריף? שימו לב, כדאי להבהיר את העניין למלצרית.


בפרידלשטראסה 7 שוכנת מאפיית בוליס Bullysbakery   בית קפה מאפיה אשר הפך לקפה הבית שלי. קפה מעולה, כריכים מושקעים, פיצות ביתיות, עוגות טריות ועוד. מאד ברלינאי ועם זאת שכונתי ומסביר פנים. הבולדוג שהמקום כנראה נקרא על שמו -מאד ידידותי.
בית קפה נוסף שהוא מאפיה בפרידלשטראסה הוא הבראצל-קומפאני Berzel-company , בפינת לינאושטראסה, המאפיה והקפה מוכרים וקיימים הרבה שנים. הרבה פחות ביתי ושכונתי אך איכותי לא פחות , רוב הזמן מושמעת מוסיקה קלאסית נעימה ברקע. יש לציין שהמחירים יותר גבוהים.

יום שישי, 22 ביוני 2012

הנצחת השואה בברלין

ברלין ללא ספק מנציחה את השואה ובגדול, האנדרטה המרכזית לזכר היהודים שנרצחו בשואה תוכננה ע"י הארכיטקט פיטר איזנמן, נחנכה בשנת 2005 . האנדרטה זכתה לשלל ביקורות, רובם שליליות וכן לסקנדל אחד*. אך אין ספק, המיקום הוא כה מרכזי שאין תייר שמגיע לברלין ולא יראה את האנדרטה. משטח המרובעים הענק ממוקם מול הטירגארטן,  200 מטר דרומית לשער ברנדנבורג, כ-700 מטר צפונית לפוטצדאמר פלאץ מרכז בעסקים של ברלין החדשה. האנדרטה משתרעת על כעשרים אלף מר'. מורכבת מאלפי מלבנים בגדלים שונים המאפשרים טיול מפחיד ביניהם. שומרים מסתובבים כל הזמן ומונעים מילדים קפיצות מסוכנות או סתם השתוללות שלא מתאימה למקום, בחלקו המזרחי קיים מרכז מידע תת קרקעי המכיל אינפורמציה ותערוכות בנושא השואה.


הרבה פחות מוכרות ופחות מתיירות הם שני אנדרטאות נוספות המסונפות אדמיניסטרטיבית להנהלת הפרויקט. האנדרטה לזכר ההומוסקסואלים אשר נרצחו בשואה והאנדרטא לזכר שבטי הצוענים, הסינטי והרומא אשר רבים מהם הושמדו בשואה. מהאנדרטה המרכזית חוצים את הכביש לתוך  טירגארטן אם מולכם פסלו של גתה לכו ימינה ( דרומה כ-100 מטר ולפניכם קובייה אפורה גדולה לתוכה ניתן להציץ, זאת האנדרטה להומוסקסואלים אשר תוכננה ע"י שני אמנים איגמר דראגסט הנורווגי ומיכאל אלמגרין הדני, השניים אשר היו זוג וחיו בברלין עד לפני מספר שנים. כאשר מציצים דרך החלון הקטן רואים סרט המתאר את חיי הקהילה ההומו לסבית.



הפתיחה החגיגית של האנדרטה ב-24/10/2012
כאשר נציגי הקהילה הצוענית, שבטי הסינטי והרומה פנו לממשלת גרמניה בטענה שהם קופחו, הרי אלפים המהם הושמדו ע"י הנאצים, ממשלת גרמניה כמובן מיד הסכימה והקצתה מקום בטירגארטן , קרוב מאד לבונדסטאג ולשער ברנדנבורג , עיצוב האנדרטה הוטל על דני קרון, אשר תכננן ברכה עגולה.סיום האנדרטה התעכב במשך כעשר שנים ורק השבוע, יום לפני עזיבתי את ברלין נחנכה האנדרטה ברוב עם בהשתתפות הקנלצרית אנגלה מרקר, לצערי לא הצלחתי להתקרב עקב הסגר הביטחוני שהוטל על האיזור אך צילמתי את הארוע מבחוץ.

אנדרטאת הסינטי והרומה כפי שהייתה עד אוקטובר






האנדרטה לזכר הצוענים שנספו בשואה, עיצוב :דני קרוון, צילום נעמי מרברג
 

* בשנת 2003 בעיצומה של בניית האנדרטה התגלה שהחברה אשר סיפקה את החומר המיוחד לציפוי העמודים נגד גראפיטי היא אותה החברה הותיקה והאמינה אשר יצרה את הגז ציקלון B. כמובן שפרצה שערורייה עולמית ולבסוף הוחלט שהחברה תספק את החומר ללא תשלום ולתמיד, כל פעם שהקרן המנהלת תדרוש עוד חומר ציפוי, היא תספק אותו ללא תשלום. החיים מלאים פשרות, מוזר.