יום שלישי, 6 באוגוסט 2019

Martin Grupius Bau, Japanese artist, Israeli restaurant מרטין גרופיוס באו, אמנית יפאנית, מסעדה ישראלית

Every time in Berlin I am trying not to miss Martin Grupuis Bau museum. Most of the time it hosts interesting contemporary art exhibitions. This visit I saw, in an exhibition dealing with gardens, the work of the famous Japanese artist Yauoi Kusama. Kusama is one of the most important contemporary conceptual artists living today. Her works were shown in many museums around the world. Always long lines of people waiting to see them. Here in MGB  no queue, maybe because of the relatively early hour.  We saw a big hall covered with colored dots that are typical to her work, Impressing. After we had enough excitement we looked for the museum's old fashion cafe. immediately we felt something has changed. Chava Alberstein songs playing at the background. Big installations of  Infarm nurseries ,which gives a fresh supply of herbs. It took us few minutes  to understand the old cafe has turned into an Israeli restaurant called Beba. After we ordered coffee and cakes in Hebrew, we found out that the initiative is a partnership that was founded by Shani leiderman, Cynthia Barcomi and Infarm, an interesting and promising group. I have to come once more to try the food. ( food pictures-curtsy of Beba)






 בביקורי התכופים בברלין אני משתדל לבקר במוזיאון מרטין גרופיוס באו. בדרך כלל מוצגות שם תערוכות משובבות לב של אמנות עכשווית. בביקור האחרון ראיתי שם - בתוך תערוכה גדולה העוסקת בגינות, צמחים והשפעתם על התרבות האנושית- תערוכה של האמנית היפנית הידועה קוזמה. קוזמה, בת 90, אמנית אקצנטרית ומפתיעה, הציגה במיטב במוזיאונים בעולם ותורים ארוכים משתרכים בדרך כלל בכניסה לכל תערוכה שלה. אחרי שסיימנו לשוטט בתערוכה, צעדנו לעבר בית הקפה של המוזיאון, עד כה בית קפה חביב ומסורתי למדי. התיישבנו וחשנו במשהו מוזר: שירי חווה אלברשטיין מתנגנים בשקט ברקע, ובפאתי הקפה מוצגים, שורות שורות, מתקני הגידול לצמחים של חברת "אינפארם", שמייסדיה ישראלים, התחילו בזמנו בקרויצברג לגדל צמחי תבלין וירקות למאכל ללא אדמה, והמשיכו והתרחבו. כעבור זמן מה התברר: המקום הפך למסעדה ישראלית בשם "בבה". אחרי שהזמנו קפה ועוגה, בעברית, סופר לנו שהמקום הוא מיזם משותף של שני ליידרמן, סינתיה ברקומי, ו"אינפארם". מיזם מבטיח של קבוצה מעניינת.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה